Poziția sindicatului companiei în contextul încetării contractului de muncă

În prevederile legislației muncii, găsim multe reglementări pentru a proteja interesul angajatului în relațiile cu angajatorul. Acestea sunt destinate, printre altele, să ofere angajatului stabilitate la locul de muncă. Astfel de soluții legale includ cerința ca angajatorul să obțină avizul sindicatului cu privire la rezilierea planificată a contractului de muncă cu angajatul pe o perioadă nedeterminată. Dacă poziția organizației sindicale a companiei are impact asupra deciziei angajatorului? Verifică!

Obligația de consultare

Conform art. 38 din Codul muncii, angajatorul va notifica în scris organizația sindicală a salariatului care îl reprezintă pe salariat cu privire la intenția de a rezilia un contract de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, precizând motivul care justifică rezilierea contractului. În cazul în care organizația sindicală la locul de muncă consideră că rezilierea ar fi nejustificată, aceasta poate, în termen de 5 zile de la primirea notificării, să prezinte în scris angajatorilor obiecții justificate. După luarea în considerare a poziției organizației sindicale și în caz de eșec al acesteia în termenul stabilit, angajatorul decide încetarea.

Organizație sindicală a companiei

Principiile înființării și funcționării sindicatelor sunt stabilite în Legea privind sindicatele. Conform art. 7 sec. 2 și 3 în cazuri individuale referitoare la realizarea unui loc de muncă remunerat, sindicatele reprezintă drepturile și interesele membrilor lor și, în plus, la cererea unei persoane neafiliate, sindicatul poate întreprinde apărarea drepturilor și intereselor lor față de angajator . În conformitate cu art. 30 sec. 1 din lege, dacă angajatorul are mai multe organizații sindicale, fiecare dintre ele apără drepturile și reprezintă interesele membrilor săi. Conform art. 30 sec. 3 din actul juridic discutat, în chestiuni individuale legate de raportul de muncă, în care prevederile legislației muncii obligă angajatorul să coopereze cu organizația sindicală - și astfel și în scopul îndeplinirii cerinței de consultare menționată la Artă. 38 din Codul muncii - înainte de a lua măsuri, angajatorul este obligat să solicite acestei organizații informații despre angajatul care beneficiază de apărarea acestuia. Nerespectarea acestor informații în termen de 5 zile de la data primirii cererii de către organizația sindicală a întreprinderii scutește angajatorul de obligația de a coopera cu sindicatul întreprinderii în problemele legate de acest angajat..

Exemplul 1.

Angajatorul intenționează să rezilieze contractul de muncă al angajaților pentru o perioadă nedeterminată. Prin urmare, la 5 martie, el a scris organizației sale sindicale cu întrebarea dacă angajatul menționat beneficiază de apărarea acestei organizații (dacă aceasta reprezintă interesele sale individuale față de angajator). Termenul limită de cinci zile pentru răspuns a fost 10 martie. Organizația sindicală la locul de muncă nu a furnizat angajatorului nicio informație în domeniul acoperit de întrebare. Datorită expirării ineficiente a termenului, angajatorul este eliberat de obligația de consultare menționată la art. 38 din Codul muncii.

Motivul încetării unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată

Prevederea art. 30 § 4 din Codul muncii impune declarația angajatorului cu privire la încetarea unui contract de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată (sau la încetarea unui contract de muncă fără notificare prealabilă) pentru a indica motivul care justifică rezilierea sau încetarea contractului. Deci, angajatorul - înainte să ajungă poziția organizației sindicale a companiei având în vedere intenția de concediere a unui angajat - trebuie să expună motivul concedierii.

Decizia Curții Supreme din 24 ianuarie 2019, I PK 7/18
Încălcarea art. 30 § 4 din Codul muncii are loc atunci când angajatorul nu indică deloc motivul încetării sau când este insuficient de specifică și, prin urmare, de neînțeles pentru angajat și nu poate fi verificat. O indicație imprecisă de către angajator a motivului rezilierii nu încalcă art. 30 § 4 din Codul muncii, dacă, în circumstanțele unui caz dat, acest motiv este suficient de specificat ținând cont de informațiile furnizate angajatului de către angajator într-un mod diferit. Același lucru se aplică criteriilor angajatorului pentru selectarea angajaților pentru concediere. Angajatorul poate prezenta angajatului criteriile de selecție pentru concediere (informează angajatul despre ce criterii vor fi sau au fost aplicate) în orice mod, este important doar ca aceste informații să ajungă la angajat și angajatul să le poată citi.

Exemplul 2.

Angajatorul a declarat că motivul încetării unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată a fost întârzierea angajatului în executarea ordinelor superiorilor săi, în ciuda faptului că, la cererea angajatului, datele de executare a acestor ordine au fost amânate în mod repetat. . Dacă este suficient de clar din declarația angajatorului cu privire la încetarea contractului de muncă ce instrucțiuni specifice au fost înțelese și ce termene specifice au fost depășite și, în același timp, gravitatea încălcării obligațiilor angajaților este suficient de mare, atunci o astfel de cauză poate fi considerat suficient pentru rezilierea contractului. Comenzi rapide Setați angajații dvs. convenabil online!

• Generați contracte și calculați salariile!
  • Decontează impozitele și ZUS prin Internet!
  • Uitați ce este un plătitor!

Notificarea și poziția organizației sindicale a companiei

Rezilierea contractului pe o perioadă nedeterminată trebuie să fie precedată de furnizarea către organizația sindicală a companiei a informațiilor scrise despre intenția de reziliere a contractului și despre motivul rezilierii. Motivul menționat anterior ar trebui să fie dat în aceeași formulare pe care urmează să fie scrisă în notificare.

Organizația sindicală la locul de muncă poate, în termen de 5 zile de la primirea notificării, să prezinte în scris rezervările justificate ale angajatorului. Nu este datoria ei, ci un drept.

Hotărârea Curții Supreme din 11 iulie 2006, I PK 8/06
Organizația sindicală la locul de muncă poate, în termen de cinci zile prevăzute pentru aceasta, să ridice obiecții la decizia angajatorului, iar Codul muncii își rezervă expres forma scrisă pentru a face acest lucru. Nerespectarea acestui lucru este, prin urmare, echivalentă cu ineficiența rezervelor ridicate. Înainte de expirarea perioadei specificate la art. 38 § 2 din Codul muncii, un sindicat poate lua, de asemenea, poziția că nu există obiecții la intenția de a rezilia un contract de muncă prezentat acestuia. Nu există nicio îndoială că, într-o astfel de situație, procedura de consultare sindicală este epuizată, întrucât poziția organizației sindicale a fost exprimată, ceea ce dă dreptul angajatorului să depună o declarație adecvată de voință salariatului cu privire la încetarea angajării contracta. Din conținutul art. 38 § 2 din Codul muncii, nu se poate concluziona că cerința de a prezenta obiecțiuni în scris prevăzută în acesta poate fi interpretată și ca referindu-se la o poziție diferită a organizației sindicale a companiei. Dimpotrivă, impunerea obligației de a menține o formă scrisă numai în legătură cu una dintre pozițiile posibile ale unei organizații sindicale înseamnă că o poziție diferită, care nu conține obiecții, poate fi exprimată efectiv sub orice formă.

Decizia angajatorului

După luarea în considerare a poziției organizației sindicale, precum și în cazul în care aceasta nu ia o poziție în termenul prescris, angajatorul decide rezilierea. Codul muncii nu impune acest lucru poziția organizației sindicale a companiei a fost confirmat prin decizia angajatorului. Aceasta înseamnă că angajatorul nu este obligat de această poziție și nu limitează libertatea deciziei sale. În special, angajatorul poate rezilia contractul de muncă, contrar părerii organizației sindicale. De asemenea, el nu este obligat să informeze organizația sindicală despre motivele deciziei de concediere a unui angajat, în ciuda opiniei negative exprimate de organizația menționată în această privință..

Notificare modificatoare

Cerința de a se consulta cu organizația sindicală se aplică nu numai intenției de a rezilia un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, ci și rezilierii care modifică un astfel de contract, deoarece - în conformitate cu art. 42 § 1 din Codul muncii - dispozițiile privind încetarea unui contract de muncă se aplică în mod corespunzător încetării contractului de muncă și condițiilor de plată rezultate din contract.

Excluderi de la consultare

În cazuri speciale, dispozițiile legii muncii scutesc angajatorul de obligația specificată la art. 38 din Codul muncii. Cerința de a consulta organizația sindicală la locul de muncă nu se aplică rezilierii contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată:

• în cazul declarației de faliment sau de lichidare a angajatorului (art. 411 § 1 din Codul muncii);
  • ca parte a concedierilor colective - cu condiția să fi fost încheiat un acord între angajator și sindicatul companiei care stabilește regulile de conduită în materie referitoare la angajații acoperiți de intenția concedierii colective, precum și obligațiile angajatorului față de măsura necesară pentru rezolvarea altor probleme ale angajaților legate de concedierea colectivă preconizată (articolul 5 alin. 1 în legătură cu articolul 3 din Legea privind normele speciale pentru încetarea raporturilor de muncă cu angajații din motive care nu au legătură cu angajații).

Poziția organizației sindicale a companiei având în vedere intenția de a rezilia unui angajat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, este o opinie care nu este obligatorie pentru angajator. Aceasta înseamnă că angajatorul nu trebuie să obțină consimțământul sindicatului pentru a rezilia contractul de muncă cu preaviz. Protejarea stabilității angajării unui angajat nu merge atât de departe. Vă recomandăm: drepturile unui angajat care își schimbă locul de muncă sunt reglementate de lege? Creaza un cont gratuit Începeți o perioadă de încercare gratuită de 30 de zile fără șiruri atașate!

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!